Slaap kindje slaap

Slaapbehoeften verschillen van kind tot kind. Het ene kind slaapt al wat sneller door dan het andere. Belangrijk hierbij is dat je je kindje leert kennen. Kinderen geven met bepaalde signalen aan dat ze moe zijn. Wat deze signalen zijn, dat moet je als ouder ondervinden.

De slaapbehoeften zijn ook afhankelijk van de leeftijd.

Een pasgeboren baby gaat het grootste deel van de dag zich in dromenland bevinden. Deze kinderen hebben veel energie nodig om te groeien en zijn dus bij gevolg sneller moe. Sommige kinderen worden enkel wakker om te drinken en slapen de rest van de dag. Dit is dus zeker niet abnormaal. Wanneer jouw baby 6 weken oud is, kan het in de nacht ongeveer 6 uur doorslapen aan één stuk.

Mijn baby slaapt ’s nachts nog niet door, is dit normaal?

Tot ongeveer de leeftijd van 6 maanden is het normaal dat je kindje nog komt vragen achter een voeding. Sommige kinderen die geen nood meer hebben aan een nachtvoeding, kunnen soms ook nog wakker worden ‘s nachts. Slaap wordt opgebouwd uit verschillende slaapcycli. Tussen een slaapcycli worden we wakker (alleen merken we dit niet altijd). Voor sommige kinderen is het moeilijk om terug de slaap te vatten na een slaapcycli. Doorheen de dag, als je kindje wakker is, hij/zij ook in zijn parkje te leggen. Hierdoor leert hij/zij zelfstandig in te slapen. Hierbij kan jouw baby deze skills ook eens ’s nachts uitproberen!

Hoe komt het toch dat je zo moe ben als ouder?

Dit komt omdat jonge kinderen en volwassenen een ander slaapritme hebben. Bij kinderen duurt een slaapcycli tussen de 30 – 45 minuten, terwijl dit bij een volwassene tussen de 90 – 120 minuten. Wanneer je kindje dus wakker wordt na een slaapcyclus, kan dit jouw slaapcyclus verstoren. Zeker wanneer het bij sommige kinderen niet lukt om opnieuw de slaap te vatten. Dit kan soms als ouder doorwegen. Aarzel niet om een oplossing te zoeken samen met de vroedvrouw.

Groetjes,

Vroedvrouw Laura Torfs

Geef een reactie