Opvolging tijdens jouw zwangerschap

Hieronder geef ik je graag wat meer informatie over de zorgverleners die je in jouw zwangerschapsperiode gaat ontmoeten…

Opvolging door de vroedvrouw

Vermoed je dat je zwanger bent of heb je een positieve urinetest in de hand? Dan kan je door de vroedvrouw je zwangerschap laten bevestigen door een bloedafname. Tijdens het verloop van de zwangerschap kan je verder nog een 9 keer bij de vroedvrouw terecht. Hier worden zowel de medische kant als de psychologische kant van de zwangerschap besproken. Een persoon die je vertrouwt & je vragen aan kan toevertrouwen is noodzakelijk. Heb je een luisterend oor nodig? Dan is een vroedvrouw de ideale persoon… Zoals hierboven vermeld controleert de vroedvrouw medische zaken tussen de controles van de gynaecoloog in. Controle van jouw bloeddruk, gewichtstoename, urineonderzoek, hoogte van de baarmoeder worden gemeten. Natuurlijk ook het leukste van heel de raadpleging: luisteren naar het hartje van jouw baby!

Opvolging door de gynaecoloog

De gynaecoloog controleert de medische toestand van zowel moeder als kind. Hij/zij controleert met een echo of je kindje goed groeit en alle orgaantjes er zijn en goed meegroeien. Ook kan de gynaecoloog door een echo inschatten wanneer je bent zwanger geraakt & wat je vermoedelijke bevallingsdatum is. Wat verder in de zwangerschap bepaald de gynaecoloog ook de ligging van jouw baby. Al gehoord van de NIPT-test? Hier wordt er gecontroleerd of er geen chromosomale afwijkingen aanwezig zijn bij jouw baby. Ook kan de gynaecoloog een vaccinatie plaatsen of een voorschrift maken voor de kinésist.

Overzicht opvolgingen

Geef een reactie