Let it snow!

Vandaag voor de eerste keer in België in een lange tijd dat er wat sneeuw blijft liggen. Voor sommige een leuk momentje om hun kindje voor de eerste keer kennis te laten maken met de sneeuw of een fijne wandeling te maken. Maar hoe moet ik mijn kindje juist aankleden of hoe weet ik dat hij/zij geen koud heeft?

Mijn kindje heeft koude handjes en voetjes, wilt dit dan zeggen dat ik mijn baby’tje niet warm genoeg aankleed?

Neen zeker niet. Baby’s hebben het moeilijk om hun voetjes en handjes warm te houden. Dit heeft te maken met hun bloedcirculatie die nog niet voor de 100% werkt, zoals die bij volwassenen werkt. Het nekje van jouw baby is het ideale plekje om te voelen of hij/zij het warm heeft. Heeft zijn/haar nekje goed warm maar de vingertjes of teentjes koud? Dan heeft jouw baby’tje het al dus nog warm genoeg en is hij goed aangekleed. Voelt zijn/haar nekje koud aan? Tijd om een kledingstuk extra aan te trekken of extra cosy in een dekentje te wikkelen. Voelt het nekje zweterig aan? Dan kan je gerust een kledingstuk uittrekken.

Hoe kleed ik mijn kindje het beste aan voor een wandeling?

De gouden regel voor het aankleden van jouw kindje is: kleed je baby’tje aan met een extra laagje dan je zelf aan hebt.  Hierbij is het gemakkelijk om je baby steeds aan te kleden met ‘laagjes’. Hierdoor is het gemakkelijk wanneer je kindje het te warm of te koud heeft, een laagje aan of uit te doen. Ga je met een draagdoek of zak wandelen? Dan telt deze ook mee als een laagje.

Baby’s verliezen het meeste van hun warmte aan hun hoofdje. Bij een baby is het hoofd relatief groot tov een volwassene. Hierbij is belangrijk om bij een wandeling een lekker warm mutsje te dragen, zodat er niet te veel warmte verloren gaat. Wantjes en een sjaaltje maken het extra cosy en warm voor jouw baby’tje. Zalig slaapje gegarandeerd! De voetjes bescherm je dan weer met lekker warme slofjes. Let er wel op dat ze goed aansluiten, anders kom je thuis zonder!

Zit jouw baby in de draagdoek? Zorg er dan ook voor dat de beentjes en teentjes warm blijven. Er wordt niet aangeraden om een pakje met voetjes te kiezen, omdat er door de spanning de voetjes wat opgepropt komen te zitten en de ergonomische m-houding kan beïnvloeden. Een oplossing kan zijn: een warm dekentje of een sjaal rond jullie beiden (zowel lekker warm voor jou als voor de baby). Er bestaan ook draagjassen, maar dit is zeker niet nodig…  Als je jouw jas over de draagdoek draagt, let er dan op dat dit ook een extra laagje voor jouw baby’tje betekent.

Op wandel met een draagzak? Dan is je jas toekrijgen over de draagzak een grotere uitdaging. Kies ervoor om je baby extra warm te kleden. Hiervoor is een schattig winterpakje ideaal.

Wil je graag het huidje van je baby’tje beschermen? Breng dan voor de wandeling een beschermende huidcrème aan op de blote delen van jouw baby waar de wind aan kan. Zo voorkom je een uitgedroogd huidje.

Blijf dus niet binnen! Een frisse neus halen kan zoveel deugd doen, zowel voor jou als je baby’tje.

Geef een reactie