Het geboorteplan

In deze blog geef ik jullie graag wat meer informatie over het geboorteplan. Waarom het juist de moeite is om er eentje op te stellen en hoe je dit juist doet.

Wat is een geboorteplan?

Het is een gemakkelijk document om weer te geven aan zorgverleners wat jullie als ouders juist wensen voor – tijdens & na de geboorte van jullie baby.

Wat kan er in een geboorteplan staan?

– Algemene wensen
– Wensen met betrekking tot de arbeid
– Wensen met betrekking tot de bevalling
– Wensen met betrekking tot het direct postpartum & verdere postpartum

Starten met het schrijven van een geboorteplan

Er staat veel informatie over een geboorteplan online en ook enkele voorbeelden. Sommige met onrealistische verwachtingen of met te veel verzoeken, waardoor het geboorteplan dan op zijn beurt ook weer nadelen met zich kan meebrengen. Een realistisch, flexibel, up-to-date, kort & krachtig geboorteplan is meer waard dan je denkt!

1. Zit samen met je partner samen en fantaseer over de geboorte van jullie zoontje/dochtertje. Wat wensen jullie graag hierbij, hoe hebben jullie graag dat er gecommuniceerd wordt met jullie,…
2. Toets jullie geboortevoorkeuren af samen met de vroedvrouw. Zij toetst samen met jullie de verwachtingen af en stelt samen een geboorteplan op met mogelijke/realistische wensen.

Belangrijk is dat je een goed overzichtelijk geboorteplan behoudt. Een te lang geboorteplan of met te veel wensen kan minder serieus genomen worden door zorgverleners. Maak er dus iets mooi van, zodat het uitnodigt om te lezen.

Voordelen van een geboorteplan

– Grotere tevredenheid
– Positievere geboorte-ervaring. dit omdat er meer tegemoet gekomen wordt aan de wensen van ouders. De geboorte verloopt vaak op de manier dat ze hoopten of worden vaker betrokken bij het gehele proces.
– Grotere controle over het geboorteproces. Je staat mee in voor het maken van je eigen beslissingen.
– Goede communicatie tussen ouders & zorgverleners. Voor zorgverleners is het geboorteplan het instrument bij uitstek wanneer er op een bepaalde moment door speciale omstandigheden niet meer zou kunnen gecommuniceerd worden.
– Grotere autonomie. Door een geboorteplan kom je op voor je eigen keuzes. Het kan er voor zorgen dat je meer zeggenschap hebt over je eigen arbeid, bevalling & postpartum! Er zal meer nagedacht worden over het routinematig uitvoeren van medische handelingen.
– Het maken van geïnformeerde keuzes. Door te praten over de naderende bevalling en af te toetsen met de vroedvrouw, kunnen er geïnformeerde keuzes gemaakt worden. Keuzes waarop voorhand over nagedacht kan worden. Als vroedvrouw help ik jullie graag op weg om jullie wat meer informatie te geven over mogelijke keuzes die er gemaakt kunnen worden.
– Coping van angsten. Dit kan gaan over je vorige bevalling – dingen die je al hebt meegemaakt of angsten die er zijn t.o.v. de naderende éérste bevalling. Als vroedvrouw kunnen we hierdoor de juiste informatie geven en bepaalde wensen formuleren in het geboorteplan, waardoor angsten kunnen verdwijnen.

Zijn jullie bezig met het schrijven/maken van een geboorteplan, zou je graag een geboorteplan opstellen of willen aftoetsen? Ik help jullie graag verder bij het maken van een persoonlijk geboorteplan.

Groetjes,

Laura – Vroedvrouw

Geef een reactie