Bang van het navelstompje

Ik hoor het ouders zo vaak zeggen, vandaar het idee om mijn eerste blog te schrijven om ouders wat meer te informeren over het navelstompje.

Tijdens de zwangerschap krijgt jouw kindje voedingsstoffen en alles wat hij/zij nodig heeft via de placenta. De placenta is verbonden met de navelstreng aan het buikje van jouw baby. Na de geboorte van jullie baby hangt de baby nog vast met de navelstreng aan de moederkoek. De placenta heeft ongeveer een uur de tijd om los te laten van de baarmoeder. Dit wil dus zeggen dat er na de geboorte van jouw baby, de placenta nog geboren moet worden. Vraag zeker aan de gynaecoloog of vroedvrouw of zij/hij het huisje van jouw kindje wil laten zien, waar je baby 9 maanden in geleefd heeft. Heel indrukwekkend om te zien.

Na de geboorte van je kindje gaat de navelstreng doorgeknipt worden, na het plaatsen van een kocher (lees dit als een soort van schaar, maar dan eentje die op de navelstreng vast blijft hangen en ervoor zorgt dat er geen bloed meer uit kan komen). Om geen 10 cm navelstreng meer te laten hangen, wordt de navelstreng ingekort. Er wordt een navelklem geplaatst ongeveer en 2 cm van het huidje van je baby. Vanaf nu spreekt men over een navelstompje.

In het begin is het navelstompje nog heel glibberig. Dit komt door ‘de gelei van wharton’. Deze gelatinachtige substantie heeft de bloedvaten van de navelstreng beschermd in de baarmoeder. Het navelstompje gaat de volgende dagen steeds meer en meer uitdrogen.

Hoe moeten we het navelstompje dan juist verzorgen?

Vroeger werd het navelstompje ontsmet, maar dit is zeker niet nodig zolang het navelstompje niet geïnfecteerd is. Sommige bronnen zeggen ook dat het navelstompje niet in water mag ondergedompeld mag worden en dus niet volledig in het badje mag. Maar dit is dus écht achterhaald. Wel is het belangrijk om het navelstompje goed droog te houden, want wanneer het navelstompje drooggehouden wordt, vindt er een snellere genezing plaats.

De 3 gouden tips voor het verzorgen van de navelstomp:

Tip 1: Zolang het navelstompje nog aan het genezen is, is het de bedoeling om de voorkant van het luiertje een slag om te slagen. Hierdoor wordt het naveltje niet ingepakt in het luiertje zelf, maar heeft het de kans om wat lucht te krijgen en goed uit te drogen.

Een duidelijk filmpje over hoe je de luier kan omplooien onder het naveltje.

Tip 2: Wanneer je kindje in bad is geweest, maak dan ook zeker de navelstreng droog. Een vochtige navelstreng geneest minder snel.

Tip 3: Één keer per dag het naveltje reinigen met fysiologisch water (NaCl 0,9%) is voldoende. Reinig het naveltje zoals een zonnetje. Hiermee bedoel ik dat je van de basis van het navelstompje het vuil naar buiten brengt. Het is de bedoeling dat je goed tot de kern van het navelstompje gaat, waardoor al het vuil verwijderd kan worden. Laat het goed drogen aan de lucht. In sommige ziekenhuizen krijg je nog navelpoeder mee om de navelstreng verder uit te drogen. Dit kan je aanbrengen, maar moet niet. Als je het navelpoeder zou gebruiken, zorg er dan voor dat het overschot op het huidje verwijderd wordt, omdat dit er ook voor zorgt dat de huid uitdroogt. Als je dit niet van het ziekenhuis hebt meegekregen, maak niet de kosten om dit aan te kopen. Het afdekken met een steriel kompres is niet nodig. Wanneer je kindje geplast heeft of er stoelgang op terecht is gekomen, is dit ook een indicatie om het naveltje opnieuw te reinigen.

Sommige kindjes reageren met huilen op het reinigen van het navelstompje. Dit is omdat het fysiologisch water koud kan hebben. Je moet geen bang hebben om je kindje pijn te doen, want de navelstomp bevat geen zenuwen.

Heb je na deze blog nog vraagjes over het verzorgen van de navelstomp of over de navelstomp zelf? Aarzel dan niet om mij te contacteren!

Vele groetjes,

Vroedvrouw Laura

Geef een reactie